IMG-188a529c4078e69c6540ea10fce15fc9-V.jpg

Дан Дирекције за стандардизацију, кодификацију и метрологију

05. 07. 2018

 

 Дан Дирекције за стандардизацију, кодификацију и метрологију УОТ СМР МО свечано је обележен у присуству представника организационих целина Министарства одбране и Војске Србије, представника предузећа Одбрамбене индустрије, као и представника Института за стандардизацију Србије и Дирекције за мере и драгоцене метале Србије.

Одлуком Председника Републике, 5. јул се обележава као Дан Дирекције за стандардизацију, кодификацију и метрологију. На тај дан је 1863. године Артиљеријска управа Министарства војног Кнежевине Србије донело прву уредбу која се односи на уређење области стандардизације, односно на уређење каталога стандарда – „Администрација свију техничких заведенија која сачињавају технички органи“. Овај акт је донесен на основу Закона кнеза Милоша Обреновића из 1859. године. Тако су стандардизација, метрологија и систем означавања средстава која се користе у систему одбране у непосредној и чврстој вези са почецима индустријализације Србије, и посебно развоја у сектору одбрамбене индустрије, као кључни и неодвојиви саставни део развоја.

Дирекција за стандардизацију, кодификацију и метрологију УОТ СМР МО је највиши стручни орган у области материјалне стандардизације, обавља послове Националног кодификационог бироа Републике Србије, и централни је и највиши стручни орган за послове метролошке делатности у области одбране. Дирекција је јединствени орган у систему одбране и по томе што је функционална надлежност прожима на међународном, националном нивоу и интерно за МО и ВС.

У протеклом периоду, од оснивања, у потпуности су нормативно заокружене функционалне надлежности Дирекције кроз низ закона, правилникa и упутстава, међународних споразума, као и споразума са Институтом за стандардизацију Србије и Дирекцијом за мере и драгоцене метале Србије.

Поред континуитета раста у постигнутим резултатима кроз квантитативне и квалитативне показатеље, даљем ангажовањем на унапређењу нормативног уређења, унапређењу информатичке подршке као и побољшањем других услова, обезбеђен је повољан амбијент за нови циклус развоjа функција материјалне стандардизације, кодификације и номенклатуре и метролошке делатности у области одбране.  

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

 • 27.03.2019. | Семинар - Oснове менаџмента ризиком и континуитетом пословања и заштита података

  Дана 27.03.2019. године одржан је целодневни Семинар у касарни Жарково
  на тему Oснове менаџмента ризиком и континуитетом пословања и заштита
  података, који је организован у сарадњи Дирекције за стандардизацију,
  кодификацију и метрологију и Института за стандардизацију Србије

 • 05.07.2018. | Дан Дирекције за стандардизацију, кодификацију и метрологију


  Дан Дирекције за стандардизацију, кодификацију и метрологију УОТ СМР МО свечано је обележен у присуству представника организационих целина Министарства одбране и Војске Србије, представника предузећа Одбрамбене индустрије, као и представника Института за стандардизацију Србије и Дирекције за мере и драгоцене метале Србије.

 • 06.10.2017. | Дан Института за стандардизацију Србије и Светски дан стандарда

  У Институту за стандардизацију Србије 5. октобра свечано је обележен Дан Института за стандардизацију Србије и Светски дан стандарда. Свечаности је присуствовао велики број угледних званица, представника организација и институција са којима је Институт повезан већ дуги низ година.

Архива вести

Л и н к о в и

Важнији линкови