МИСИЈА

Република Србија је активности на имплементацији кодификационог система започела 2010. године када је примљена у Комитет за кодификацију АС/135 као спонзорисана не-НАТО земља (Tier-1). Дирекција за стандардизацију, кодификацију и метрологију, Управе за одбрамбене технологије, Сектора за материјалне ресурсе је одговорна за кодификацију материјалних средстава и сарађује са организационим јединицама Министарства одбране и Војске Србије као и Одбрамбеном индустријом Србије. Примењен је децентрализовани систем кодификације који обухвата централни орган - Национални кодификациони биро Србије и кодификаторе у Централној логистичкој бази и Војнотехничком институту.

До сада су стављени у функцију сви информациони и комуникациони услови (NMCRL, NABS и NMBS), завршена је кодификација потребног броја средстава наоружања и војне опреме, потписани су основни билатерални уговори о кодификацији чиме су се стекли услови за подношење захтева за тестирање Националног кодификационог бироа Србије за добијања статуса Tier-2 - пуне оспособљености за послове кодификације.

За сада се кодификују само перспективна средства наоружања и војне опреме, по одлуци тактичког и техничког носиоца, као и сва средства домаћих произвођача која се од 01. јануара 2012. године набављају за потребе система одбране. Клаузула о кодификацији је саставни и обавезујући део сваког уговора за набавку средстава наоружања и војне опреме.

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

 • 27.03.2019. | Семинар - Oснове менаџмента ризиком и континуитетом пословања и заштита података

  Дана 27.03.2019. године одржан је целодневни Семинар у касарни Жарково
  на тему Oснове менаџмента ризиком и континуитетом пословања и заштита
  података, који је организован у сарадњи Дирекције за стандардизацију,
  кодификацију и метрологију и Института за стандардизацију Србије

 • 05.07.2018. | Дан Дирекције за стандардизацију, кодификацију и метрологију


  Дан Дирекције за стандардизацију, кодификацију и метрологију УОТ СМР МО свечано је обележен у присуству представника организационих целина Министарства одбране и Војске Србије, представника предузећа Одбрамбене индустрије, као и представника Института за стандардизацију Србије и Дирекције за мере и драгоцене метале Србије.

 • 06.10.2017. | Дан Института за стандардизацију Србије и Светски дан стандарда

  У Институту за стандардизацију Србије 5. октобра свечано је обележен Дан Института за стандардизацију Србије и Светски дан стандарда. Свечаности је присуствовао велики број угледних званица, представника организација и институција са којима је Институт повезан већ дуги низ година.

Архива вести

Л и н к о в и

Важнији линкови