КОДИФИКАЦИОНИ СИСТЕМ

 

НАТО кодификација је "заједнички језик логистике" и поступак којим се сваки део наоружања, војне опреме и резервних делова који се користе у оружаним снагама НАТО земаља и других, једнобразно именује, описује, групише и додељује му се кодификациони број - NATO Stock Number (NSN). Он је саставни део процеса снабдевања и омогућава логистичку комуникацију и размену информација између земаља укључених у овај систем. Такође, он уређује интероперабилност, смањује стварање залиха, дозвољава међусобну заменљивост и повећава логистичку подршку на најповољнији начин. Заснива се на стандардизованим споразумима: STANAG 3150 (PDF 300 kB), STANAG 3151 (PDF 370 kB), STANAG 4177 (PDF 420 kB) и др.

НАТО кодификациони систем (НКС) је највећи и најсвеобухватнији кодификациони и каталогизациони систем који представља највећу базу података која данас постоји. Тренутно је 65 земаља чланица овог система, укупан број кодификованих средстава већи је од 18 милиона, а регистровано је и 2.8 милиона добављача који имају своју ознаку.

Кодификациону политику поставља НАТО комитет за кодификацију AC/135 и све земље учеснице су дужне да следе исте смернице, али такође омогућава се прилагођавање националним потребама. Република Србија користи базу података и софтвер за кодификацију "BULCOD", а на пример Немачка има N-CORE, Француска има ADAGIO, а SAD има FLIS.

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

 • 27.03.2019. | Семинар - Oснове менаџмента ризиком и континуитетом пословања и заштита података

  Дана 27.03.2019. године одржан је целодневни Семинар у касарни Жарково
  на тему Oснове менаџмента ризиком и континуитетом пословања и заштита
  података, који је организован у сарадњи Дирекције за стандардизацију,
  кодификацију и метрологију и Института за стандардизацију Србије

 • 05.07.2018. | Дан Дирекције за стандардизацију, кодификацију и метрологију


  Дан Дирекције за стандардизацију, кодификацију и метрологију УОТ СМР МО свечано је обележен у присуству представника организационих целина Министарства одбране и Војске Србије, представника предузећа Одбрамбене индустрије, као и представника Института за стандардизацију Србије и Дирекције за мере и драгоцене метале Србије.

 • 06.10.2017. | Дан Института за стандардизацију Србије и Светски дан стандарда

  У Институту за стандардизацију Србије 5. октобра свечано је обележен Дан Института за стандардизацију Србије и Светски дан стандарда. Свечаности је присуствовао велики број угледних званица, представника организација и институција са којима је Институт повезан већ дуги низ година.

Архива вести

Л и н к о в и

Важнији линкови