КОДИФИКАЦИОНИ СИСТЕМ

 

НАТО кодификација је "заједнички језик логистике" и поступак којим се сваки део наоружања, војне опреме и резервних делова који се користе у оружаним снагама НАТО земаља и других, једнобразно именује, описује, групише и додељује му се кодификациони број - NATO Stock Number (NSN). Он је саставни део процеса снабдевања и омогућава логистичку комуникацију и размену информација између земаља укључених у овај систем. Такође, он уређује интероперабилност, смањује стварање залиха, дозвољава међусобну заменљивост и повећава логистичку подршку на најповољнији начин. Заснива се на стандардизованим споразумима: STANAG 3150 (PDF 300 kB), STANAG 3151 (PDF 370 kB), STANAG 4177 (PDF 420 kB) и др.

НАТО кодификациони систем (НКС) је највећи и најсвеобухватнији кодификациони и каталогизациони систем који представља највећу базу података која данас постоји. Тренутно је 65 земаља чланица овог система, укупан број кодификованих средстава већи је од 18 милиона, а регистровано је и 2.8 милиона добављача који имају своју ознаку.

Кодификациону политику поставља НАТО комитет за кодификацију AC/135 и све земље учеснице су дужне да следе исте смернице, али такође омогућава се прилагођавање националним потребама. Република Србија користи базу података и софтвер за кодификацију "BULCOD", а на пример Немачка има N-CORE, Француска има ADAGIO, а SAD има FLIS.

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

Архива вести

Л и н к о в и

Важнији линкови