GST_0413.JPG

Кодификација у Републици Србији – првих пет година

29. 04. 2015

У Дому Војске Србије данас је одржан скуп "Кодификација у Републици Србији – првих пет година“ у организацији Дирекције за стандардизацију, кодификацију и метрологију Министарства одбране.

Скупу су присуствовали начелник Управе за стратегијско планирање Сектора за политику одбране бригадни генерел Слободан Јоксимовић, представници Управе за логистику Генералшштаба Војске Србије, Централне логистичке базе и Војнотехничког института, као и акредитовани војни изасланици у нашој земљи.

У уводном обраћању директор Дирекције за стандардизацију, кодификацију и метрологију пуковник Зоран Спасојевић истакао је значај кодификације производа по НАТО стандардима, напомињући да процес имплементације кодификације, започет пре пет година, позитивно утиче на промоцију и развој Одбрамбене индустрије Србије и целокупне привреде наше земље.
Посвећеношћу кодификацији и добром координацијом успели смо да Република Србија постане једна од 11 спозорисаних не-НАТО земаља које су оспособљене и овлашћене да самостално кодификују своје производе. Пуна оспособљеност за послове кодификације потврђена је добијањем сертификата од НАТО комитета за кодификацију у новембру прошле године у Луксембургу, рекао је пуковник Спасојевић додајући да кодификациони систем обухвата 62 земље што омогућава нашим производима видљивост на светском тржишту и олакшава њихову продају.
Према његовим речима, кључ досадашњег успеха лежи у примени децентрализовања организације у два хијерархијска нивоа, од којих први представља Национални кодификациони биро у оквиру саме Дирекције, док други ниво чине кодификатори из састава Војнотехничког института и Централне логистичке базе.
Директор Сектора за индустрију и пољопривреду Привредне коморе Србије Јеша Ерчић истакао је да Комора, у сарадњи са Министарством одбране и Дирекцијом за стандардизацију, кодификацију и метрологију, ради на информисању привредника о предностима уласка у систем кодификације и новим тржиштима које оно отвара.
Заменик начелника Управе за одбрамбене технологије Сектора за материјалне ресурсе пуковник Зоран Патић уручио је пет сертификата компанијама које су прве сертификовале средства по НАТО стандардима СТАНАГ 3150 и 3151и десет сертификата за прве националне ознаке NCAGE привредним субјектима, државним органима и невладиним организацијама.
Кодификација је конкретни облик партнерске сарадње у оквиру програма Партнерство за мир који је Србија потписала са НАТО. У нашој земљи је до данас кодификовано 350 производа које користи Министарство одбране и Војска Србије. Имајући у виду широку палету производа које производи привреда Србије, а набавља и користи војска, у наредном периоду очекује се још већа заинтересованост произвођача за тај процес. Дирекција је до данас додела 342 српске ознаке ("енкејџ" - NCAGE) привредним субјектима, државним органима и невладиним организацијама са целокупне територије Републике Србије.

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

Архива вести

Л и н к о в и

Важнији линкови