BAN_0244.JPG

Обележен Дан Дирекције за кодификацију, стандардизацију и метрологију

05. 07. 2016

Дан Дирекције за стандардизацију, кодификацију и метрологију - 5 јул, данас је свечано обележен у присуству представника Института за стандардизацију Србије, Дирекције за мере и драгоцене метале Србије, организационих целина МО и ВС и Одбрамбене индустрије.
Обележено је и 153. година од почетака организоване примене стандардизације. Баштиник ове традиције у МО и ВС јесте Дирекција за стандардизацију, кодификацију и метрологију која обавља послове материјалне стандардизације, националног кодификационог бироа и централног органа за метрологију у МО и ВС. Као таква организациона целина постоји од априла 2010. године и ове године први пут обележава свој дан.
Одлуком председника Републике 5.јул се обележава као Дан Дирекције за стандардизацију, кодификацију и метрологију. На тај дан 1863. године Артиљеријска управа у кнежевини Србији доноси прву уредбу која се односи на стандарде, односно техничке прописе, „Администрација свију техничких заведенија који сачињавају технички органи“. Овај акт је донешен на основу Закона Милоша Обреновића из 1859.године. Тако су стандардизација, метрологија и означавање у систему одбране у непосредној и чврстој вези са почецима индустријализације Србије а посебно развоја у сектору одбрамбене индустрије, као кључни неодвојиви саставни елемент развоја.
У протеклом периоду од оснивања, у потпуности су нормативно заокружене функционалне надлежности Дирекције кроз низ закона, правилника, упутства, међународних споразума, као и споразумом са Институтом за стандардизацију Србије. Дигитализована је комплетна стандардаотека и у потпуности се прешло на електронску комуникацију. Од јуна 2014.године Дирекција је сертификована као Тир 2, пуноправни члан НАТО кодификационог система.

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

 • 27.03.2019. | Семинар - Oснове менаџмента ризиком и континуитетом пословања и заштита података

  Дана 27.03.2019. године одржан је целодневни Семинар у касарни Жарково
  на тему Oснове менаџмента ризиком и континуитетом пословања и заштита
  података, који је организован у сарадњи Дирекције за стандардизацију,
  кодификацију и метрологију и Института за стандардизацију Србије

 • 05.07.2018. | Дан Дирекције за стандардизацију, кодификацију и метрологију


  Дан Дирекције за стандардизацију, кодификацију и метрологију УОТ СМР МО свечано је обележен у присуству представника организационих целина Министарства одбране и Војске Србије, представника предузећа Одбрамбене индустрије, као и представника Института за стандардизацију Србије и Дирекције за мере и драгоцене метале Србије.

 • 06.10.2017. | Дан Института за стандардизацију Србије и Светски дан стандарда

  У Институту за стандардизацију Србије 5. октобра свечано је обележен Дан Института за стандардизацију Србије и Светски дан стандарда. Свечаности је присуствовао велики број угледних званица, представника организација и институција са којима је Институт повезан већ дуги низ година.

Архива вести

Л и н к о в и

Важнији линкови