BAN_0244.JPG

Обележен Дан Дирекције за кодификацију, стандардизацију и метрологију

05. 07. 2016

Дан Дирекције за стандардизацију, кодификацију и метрологију - 5 јул, данас је свечано обележен у присуству представника Института за стандардизацију Србије, Дирекције за мере и драгоцене метале Србије, организационих целина МО и ВС и Одбрамбене индустрије.
Обележено је и 153. година од почетака организоване примене стандардизације. Баштиник ове традиције у МО и ВС јесте Дирекција за стандардизацију, кодификацију и метрологију која обавља послове материјалне стандардизације, националног кодификационог бироа и централног органа за метрологију у МО и ВС. Као таква организациона целина постоји од априла 2010. године и ове године први пут обележава свој дан.
Одлуком председника Републике 5.јул се обележава као Дан Дирекције за стандардизацију, кодификацију и метрологију. На тај дан 1863. године Артиљеријска управа у кнежевини Србији доноси прву уредбу која се односи на стандарде, односно техничке прописе, „Администрација свију техничких заведенија који сачињавају технички органи“. Овај акт је донешен на основу Закона Милоша Обреновића из 1859.године. Тако су стандардизација, метрологија и означавање у систему одбране у непосредној и чврстој вези са почецима индустријализације Србије а посебно развоја у сектору одбрамбене индустрије, као кључни неодвојиви саставни елемент развоја.
У протеклом периоду од оснивања, у потпуности су нормативно заокружене функционалне надлежности Дирекције кроз низ закона, правилника, упутства, међународних споразума, као и споразумом са Институтом за стандардизацију Србије. Дигитализована је комплетна стандардаотека и у потпуности се прешло на електронску комуникацију. Од јуна 2014.године Дирекција је сертификована као Тир 2, пуноправни члан НАТО кодификационог система.

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

Архива вести

Л и н к о в и

Важнији линкови