Радионица по кодификацији

Одржана радионица о предностима коришћења кодификационог система

01. 07. 2013

У оквиру сајма наоружања ПАРТНЕР, дана 27. јуна 2013. године, одржана је врло посећена радионица "Предности коришћења НАТО кодификационог система" којој је присуствовало преко сто представника Министарства одбране, Војске Србије, Одбрамбене индустрије Србије и привредних друштава. Радионицу је реализовала Дирекција за стандардизацију, кодификацију и метрологију Сектора за материјалне ресурсе заједно са представницима НАТО Агенције за подршку (НСПА). Након отварања радионице од стране директора Дирекције пуковника Зорана Спасојевића уводна излагања су поднели господин Стивен Арнет шеф сектора за кодификацију НСПА, господин Адре Фелтен лице за везу Агенције НСПА и НАТО комитета АЦ/135 и потпуковник Буквић Владимир руководилац групе за стандардизацију и кодификацију.

 

Основни циљ ове радионице је био да се што више заинтересују предузећа одбрамбене индустрије као и привредна друштва како би се укључили у НАТО кодификациони систем и на тај начин наша привреда добила бољу шансу за пласман својих производа. Тиме би наши производи били видљиви у највећој бази података (НМЦРЛ) где се данас налази више од 17 милиона кодификованих производа, а регистровано је и 2,5 милиона добављача који имају своју ознаку. Све то ће олакшати продају за српске производе на захтевном европском и НАТО тржишту.

Такође, истакнуто је да је Република Србија испунила услове за пријем у виши ниви спонзорисаног чланста (Tier-2), као не-НАТО земља, што би требало да се догоди на другом светском кодификационом форуму који ће се одржати 06. новембра 2013. године у Копенхагену.

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

 • 27.03.2019. | Семинар - Oснове менаџмента ризиком и континуитетом пословања и заштита података

  Дана 27.03.2019. године одржан је целодневни Семинар у касарни Жарково
  на тему Oснове менаџмента ризиком и континуитетом пословања и заштита
  података, који је организован у сарадњи Дирекције за стандардизацију,
  кодификацију и метрологију и Института за стандардизацију Србије

 • 05.07.2018. | Дан Дирекције за стандардизацију, кодификацију и метрологију


  Дан Дирекције за стандардизацију, кодификацију и метрологију УОТ СМР МО свечано је обележен у присуству представника организационих целина Министарства одбране и Војске Србије, представника предузећа Одбрамбене индустрије, као и представника Института за стандардизацију Србије и Дирекције за мере и драгоцене метале Србије.

 • 06.10.2017. | Дан Института за стандардизацију Србије и Светски дан стандарда

  У Институту за стандардизацију Србије 5. октобра свечано је обележен Дан Института за стандардизацију Србије и Светски дан стандарда. Свечаности је присуствовао велики број угледних званица, представника организација и институција са којима је Институт повезан већ дуги низ година.

Архива вести

Л и н к о в и

Важнији линкови