P6051178.JPG

Потписан билатерални споразум о кодификацији са Данском

10. 06. 2013

Директор Дирекције за стандардизацију, кодификацију и метрологију пуковник Зоран Спасојевић и директор националног кодификационог бироа Данске господин Thorsten Jensen потписали су билатерални споразум о кодификацији између два министарства одбране. Споразум је потписан на 103. састанку Главне групе НАТО комитета за кодификацију AC/135 који је одржан у Луксембургу од 04.06. до 07.06.2013. године и на којем је било присутно 37 земаља. До сада Република Србија је потписала четири билатерална споразума по кодификацији а преостају још два са Италијом и Савезном Републиком Немачком.

На састанку Главне групе НАТО комитета за кодификацију AC/135 прихваћен је извештај о завршеном тестирању Националног кодификационог бироа Србије, а потврђена је и техничка оспособљеност нашег кодификационог бироа за добијање статуса Tier - 2. Тиме су створени услови за потпуно учешће Србије у НАТО кодификационом систему као земље која није чланица НАТО.

Наведено тестирање је трајало од јануара до краја маја ове године, а реализовано је са националним кодификационим бироима САД, Француске, Аустрије, Финске и Белгије, као и НАТО Агенције за подршку NSPA. Ниједна земља, до сада, није успела да за тако кратко време и лако испуни услове за пријем у виши ниво Tier - 2 где се тренутно налази девет земаља међу којима су Русија, Бразил, Аустрија и др. Такође на састанку је тајним гласањем изабран нови председавајући НАТО комитета за кодификацију AC/135 пуковник Marek Dalkowski из пољског кодификационог бироа. 

 

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

Архива вести

Л и н к о в и

Важнији линкови