DSCI1266.jpg

Потписани споразуми у области кодификације

16. 11. 2012

Представници Дирекције за стандардизацију, кодификацију и метрологију Управе за одбрамбене технологије Сектора за материјалне ресурсе учествовали су у раду 102. састанка Главне групе комитета за кодификацију AC/135 који се одржао од 12. до 15. новембра у Маракешу у Мароку.

Том приликом на маргинама састанка потписана су два билатерална споразума у области кодификације између министарства одбране Србије, и министарстава Велике Британије и Француске. Овиме се омогућава да производи одбрамбене индустрије Србије буду препознати на тржишту земаља НАТО кодификационог система, чиме се постиже и високи ниво логистичке подршке, а посебно подршке декларисаним снагама у мировним мисијама.

Република Србија је у августу месецу поднела захтев комитету AC/135 за пријем у виши степен спонзорисаног чланства такозвани Tier -2. Тиме ћемо поред Русије и Бразила постати десета не-НАТО земља која самостално врши кодификацију средстава произведених у својој земљи. Претходно је испуњен захтев самосталног одређивања најмање 100 НАТО складишних бројева за наоружање и војну опрему произведену у Србији, а били су и неопходни потписани билатерални споразуми по кодификацији са шест земаља.

У првом тромесечју идуће године очекује се завршетак тестирања Националног кодификационог центра Србије, што ће бити реализовано од стране поменутог комитета и националних кодификационих бироа САД, Француске и Бугарске. Тиме ће се заокружити двогодишњи напори на имплементацији НАТО кодификационог система.

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

 • 27.03.2019. | Семинар - Oснове менаџмента ризиком и континуитетом пословања и заштита података

  Дана 27.03.2019. године одржан је целодневни Семинар у касарни Жарково
  на тему Oснове менаџмента ризиком и континуитетом пословања и заштита
  података, који је организован у сарадњи Дирекције за стандардизацију,
  кодификацију и метрологију и Института за стандардизацију Србије

 • 05.07.2018. | Дан Дирекције за стандардизацију, кодификацију и метрологију


  Дан Дирекције за стандардизацију, кодификацију и метрологију УОТ СМР МО свечано је обележен у присуству представника организационих целина Министарства одбране и Војске Србије, представника предузећа Одбрамбене индустрије, као и представника Института за стандардизацију Србије и Дирекције за мере и драгоцене метале Србије.

 • 06.10.2017. | Дан Института за стандардизацију Србије и Светски дан стандарда

  У Институту за стандардизацију Србије 5. октобра свечано је обележен Дан Института за стандардизацију Србије и Светски дан стандарда. Свечаности је присуствовао велики број угледних званица, представника организација и институција са којима је Институт повезан већ дуги низ година.

Архива вести

Л и н к о в и

Важнији линкови