DSCI1266.jpg

Потписани споразуми у области кодификације

16. 11. 2012

Представници Дирекције за стандардизацију, кодификацију и метрологију Управе за одбрамбене технологије Сектора за материјалне ресурсе учествовали су у раду 102. састанка Главне групе комитета за кодификацију AC/135 који се одржао од 12. до 15. новембра у Маракешу у Мароку.

Том приликом на маргинама састанка потписана су два билатерална споразума у области кодификације између министарства одбране Србије, и министарстава Велике Британије и Француске. Овиме се омогућава да производи одбрамбене индустрије Србије буду препознати на тржишту земаља НАТО кодификационог система, чиме се постиже и високи ниво логистичке подршке, а посебно подршке декларисаним снагама у мировним мисијама.

Република Србија је у августу месецу поднела захтев комитету AC/135 за пријем у виши степен спонзорисаног чланства такозвани Tier -2. Тиме ћемо поред Русије и Бразила постати десета не-НАТО земља која самостално врши кодификацију средстава произведених у својој земљи. Претходно је испуњен захтев самосталног одређивања најмање 100 НАТО складишних бројева за наоружање и војну опрему произведену у Србији, а били су и неопходни потписани билатерални споразуми по кодификацији са шест земаља.

У првом тромесечју идуће године очекује се завршетак тестирања Националног кодификационог центра Србије, што ће бити реализовано од стране поменутог комитета и националних кодификационих бироа САД, Француске и Бугарске. Тиме ће се заокружити двогодишњи напори на имплементацији НАТО кодификационог система.

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

Архива вести

Л и н к о в и

Важнији линкови