GST_6156.JPG

Разговори о кодификацији

30. 09. 2014

У организацији Дирекције за стандардизацију, кодификацију и метрологију Управе за одбрамбене технологије Сектора за материјалне ресурсе, данас су одржани експертски разговори  представника Националног кодификационог бироа Србије и Националног кодификационог бироа Црне Горе, а у вези са кодификацијом и стандардизацијом средстава наоружања и војне опреме.

  Основни циљ експертских разговора је сагледавање достигнутог степена имплементације НАТО кодификационог система у два министарства као и међусобна размена искустава. Пажњу гостију привукло је разматрање процедуре тестирања Националног кодификационог бироа Србије коју је у претходном периоду спровела НАТО Агенција за подршку (NSPA) као и начин кодификације и обележавања средстава наоружања и војне опреме.


Закључено је да је Република Србија постигла значајан успех што је постала једна од укупно десет земаља, изван чланица НАТО, које самостално обављају послове кодификације. Тиме ће се остварити одређени бенефити, а производи Одбрамбене индустрије Србије постаће видљиви у целокупном НАТО кодификационом систему којег данас чини 68 земаља света.

Функција стандардизације има важно место у системима одбране две земље и препозната је као основна полуга јачања унутрашње војне организације. Спроводи се у циљу јачања одбрамбених способности, оптималног коришћења одбрамбених капацитета као и постизања потребног ниво интероперабилности са партнерским земљама.

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

 • 27.03.2019. | Семинар - Oснове менаџмента ризиком и континуитетом пословања и заштита података

  Дана 27.03.2019. године одржан је целодневни Семинар у касарни Жарково
  на тему Oснове менаџмента ризиком и континуитетом пословања и заштита
  података, који је организован у сарадњи Дирекције за стандардизацију,
  кодификацију и метрологију и Института за стандардизацију Србије

 • 05.07.2018. | Дан Дирекције за стандардизацију, кодификацију и метрологију


  Дан Дирекције за стандардизацију, кодификацију и метрологију УОТ СМР МО свечано је обележен у присуству представника организационих целина Министарства одбране и Војске Србије, представника предузећа Одбрамбене индустрије, као и представника Института за стандардизацију Србије и Дирекције за мере и драгоцене метале Србије.

 • 06.10.2017. | Дан Института за стандардизацију Србије и Светски дан стандарда

  У Институту за стандардизацију Србије 5. октобра свечано је обележен Дан Института за стандардизацију Србије и Светски дан стандарда. Свечаности је присуствовао велики број угледних званица, представника организација и институција са којима је Институт повезан већ дуги низ година.

Архива вести

Л и н к о в и

Важнији линкови