GST_6156.JPG

Разговори о кодификацији

30. 09. 2014

У организацији Дирекције за стандардизацију, кодификацију и метрологију Управе за одбрамбене технологије Сектора за материјалне ресурсе, данас су одржани експертски разговори  представника Националног кодификационог бироа Србије и Националног кодификационог бироа Црне Горе, а у вези са кодификацијом и стандардизацијом средстава наоружања и војне опреме.

  Основни циљ експертских разговора је сагледавање достигнутог степена имплементације НАТО кодификационог система у два министарства као и међусобна размена искустава. Пажњу гостију привукло је разматрање процедуре тестирања Националног кодификационог бироа Србије коју је у претходном периоду спровела НАТО Агенција за подршку (NSPA) као и начин кодификације и обележавања средстава наоружања и војне опреме.


Закључено је да је Република Србија постигла значајан успех што је постала једна од укупно десет земаља, изван чланица НАТО, које самостално обављају послове кодификације. Тиме ће се остварити одређени бенефити, а производи Одбрамбене индустрије Србије постаће видљиви у целокупном НАТО кодификационом систему којег данас чини 68 земаља света.

Функција стандардизације има важно место у системима одбране две земље и препозната је као основна полуга јачања унутрашње војне организације. Спроводи се у циљу јачања одбрамбених способности, оптималног коришћења одбрамбених капацитета као и постизања потребног ниво интероперабилности са партнерским земљама.

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

Архива вести

Л и н к о в и

Важнији линкови