P5240950.JPG

Састанак Главне групе НАТО комитета за кодификацију

29. 05. 2012

На 101. састанку Главне групе НАТО комитета за кодификацију (AC/135) који је одржан у НАМСИ (Луксембург), од 22.05. до 24.05.2012. године, учествовала је делегација Министарства одбране Србије коју су чинили пуковник Зоран Спасојевић, директор Дирекције за стандардизацију, кодификацију и метрологију и потпуковник Владимир Буквић, руководилац Групе за кодификацију.

Република Србија је активности на кодификацији започела 2010. године када је примљена као спонзорисана не-НАТО земља у комитет за кодификацију АС/135. На састанку наша делагација је информисала скуп да је Србија ставила у функцију све информационе и комуникационе услове (NMCRL, NABS и NMBS), извршила кодификацију сто средстава наоружања и војне опреме, чиме су се стекли услови за подношење захтева за тестирање ради добијања статуса Tier-2 - пуне оспособљености за послове кодификације. Делегација Србије је током посете разговарала и са председавајућим комитета АС/135 господином Џорџом Бондом и шефом огранка за кодификацију при НАМСА господином Стивом Арнетом. Том приликом исказана је подршка за пријем Србије у виши степен спонзорисаног чланства Tir-2, до краја текуће године.

Током посете, на маргинама састанка, размењене су и информације са директорима Националних кодификационих бироа Немачке, Француске, Италије, Данске и Велике Британије, у вези са достигнутим степеном потписивања билатералних споразума по кодификацији. Такође, размотрени су детаљи одржавања радионице по кодификацији у Србији, у септебру 2012. године, са директором Националног кодификационог бироа Бугарске пуковником Стојаном Кунином, а са директором Националног кодификационог бироа Аустрије пуковником Вернером Фридлом размотрене су могуће теме за радионицу по кодификацији која би требала да се одржи у октобру.

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

Архива вести

Л и н к о в и

Важнији линкови