DUS_1203.JPG

Састанак кодификационих бироа Србије и Немачке

19. 06. 2013

У оквиру билатералне сарадње министарстава одбране Републике Србије и Савезне Републике Немачке одржана је дводневна радионица у области кодификације наоружања и војне опреме и обележавања убојних средстава.

Радионицу, коју је организовала Дирекција за стандардизацију и кодификацију Управе за одбрамбене технологије Сектора за материјалне ресурсе, отворио је директор Дирекције пуковник Зоран Спасојевић. Делегацију немачког Националног кодификационог бироа предводио је њен директор пуковник Дитер Робаскијевич.

У радионици су учествовали представници Министарства одбране, Војске Србије и предузећа Одбрамбене индустрије Србије. Теме су биле веома актуелне за систем одбране и обухватиле су означавање УН кодовима убојних средстава намењених за мировне мисије, анализу кодификационе клаузуле која је састави део сваког уговора о набавци средстава наоружања и војне опреме као и кодификацију сложених средстава.

Делегацију немачког кодификационог бироа примио је и начелник Управе за одбрамбене технологије бригадни генерал проф. др Бојан Зрнић. Констатовано је да је Србија направила значајне кораке у испуњавању услова за пријем у виши степен спонзорисаног чланства у НАТО комитету за кодификацију као не-НАТО земља, те предстоји потисивање и билатералног уговора по кодификацији са Немачком.

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

Архива вести

Л и н к о в и

Важнији линкови