sofija.jpg

Састанак земаља корисника софтвера за кодификацију

31. 05. 2013

Делегација Дирекције за стандардизацију, кодификацију и метрологију присуствовала је скупу посвећеном софтверу за кодификацију BULCOD који је организовало Министарство одбране Републике Бугарске, од 28. до 30. маја у Софији. Састанак је одржан уз присуство представника Бугарске, Србије, Македоније, Црне Горе и Албаније али и представника софијског предузећа Tehnologica које је произвело софтер. Република Бугарска је власник националног кодификационог софтвера BULCOD и на основу билатералних споразума исти је уступљен на коришћење у наведених пет земаља. Кроз овакав вид конференције корисници су разменили искуства не само о употреби софтвера, већ и о организацији и процесима везаним за информационе токове.
Министарство одбране Бугарске донирало је 2011. године Министарству одбране Србије софтевер BULCOD, и до данас, Република Србија га користи у процесу достизања вишег нивоа чланства (Tier - 2) у НАТО комитету за кодификацију AC/135. Тестирање Националног кодификационог бироа Србије је завршено успешно од стране НАТО Агенције за подршку NSPA, захваљујући управо наведеном софтверу.
Учесници скупа су се сагласили да софтвер BULCOD буде коришћен на дугорочној основи, и да сви чланови активно учествовују у будућем развоју софтвера на заједничку корист. Предложено је да се састанци одржавају годишње као и да буду под окриљем комитета за кодификацију НАТО комитета - АЦ/135. Један од закључака је и да извештај о раду овог скупа буде изложен на годишњем скупу у Копенхагену, између осталог као пример примене принципа Smart Defence.

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

 • 27.03.2019. | Семинар - Oснове менаџмента ризиком и континуитетом пословања и заштита података

  Дана 27.03.2019. године одржан је целодневни Семинар у касарни Жарково
  на тему Oснове менаџмента ризиком и континуитетом пословања и заштита
  података, који је организован у сарадњи Дирекције за стандардизацију,
  кодификацију и метрологију и Института за стандардизацију Србије

 • 05.07.2018. | Дан Дирекције за стандардизацију, кодификацију и метрологију


  Дан Дирекције за стандардизацију, кодификацију и метрологију УОТ СМР МО свечано је обележен у присуству представника организационих целина Министарства одбране и Војске Србије, представника предузећа Одбрамбене индустрије, као и представника Института за стандардизацију Србије и Дирекције за мере и драгоцене метале Србије.

 • 06.10.2017. | Дан Института за стандардизацију Србије и Светски дан стандарда

  У Институту за стандардизацију Србије 5. октобра свечано је обележен Дан Института за стандардизацију Србије и Светски дан стандарда. Свечаности је присуствовао велики број угледних званица, представника организација и институција са којима је Институт повезан већ дуги низ година.

Архива вести

Л и н к о в и

Важнији линкови