sofija.jpg

Састанак земаља корисника софтвера за кодификацију

31. 05. 2013

Делегација Дирекције за стандардизацију, кодификацију и метрологију присуствовала је скупу посвећеном софтверу за кодификацију BULCOD који је организовало Министарство одбране Републике Бугарске, од 28. до 30. маја у Софији. Састанак је одржан уз присуство представника Бугарске, Србије, Македоније, Црне Горе и Албаније али и представника софијског предузећа Tehnologica које је произвело софтер. Република Бугарска је власник националног кодификационог софтвера BULCOD и на основу билатералних споразума исти је уступљен на коришћење у наведених пет земаља. Кроз овакав вид конференције корисници су разменили искуства не само о употреби софтвера, већ и о организацији и процесима везаним за информационе токове.
Министарство одбране Бугарске донирало је 2011. године Министарству одбране Србије софтевер BULCOD, и до данас, Република Србија га користи у процесу достизања вишег нивоа чланства (Tier - 2) у НАТО комитету за кодификацију AC/135. Тестирање Националног кодификационог бироа Србије је завршено успешно од стране НАТО Агенције за подршку NSPA, захваљујући управо наведеном софтверу.
Учесници скупа су се сагласили да софтвер BULCOD буде коришћен на дугорочној основи, и да сви чланови активно учествовују у будућем развоју софтвера на заједничку корист. Предложено је да се састанци одржавају годишње као и да буду под окриљем комитета за кодификацију НАТО комитета - АЦ/135. Један од закључака је и да извештај о раду овог скупа буде изложен на годишњем скупу у Копенхагену, између осталог као пример примене принципа Smart Defence.

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

Архива вести

Л и н к о в и

Важнији линкови