tier2.JPG

Србија добила сертификат о кодификацији

20. 11. 2014

Делегација Министарства одбране учествовала је у раду 106. састанка Главне групе НАТО комитета за кодификацију AC/135 који је одржан у НАТО Агенцији за подршку (NSPA) од 18. до 20. новембра, у Луксембургу.

На састанку је потписан сертификат (Tier 2) о пуној оспособљености Републике Србије у НАТО кодификационом систему за послове кодификације наоружања и војне опреме.

Сертификат су потписали председавајући НАТО комитета за кодификацију пуковник Марек Далковски и директор Дирекције за стандардизацију, кодификацију и метрологију пуковник Зоран Спасојевић.

Процес имплементације НАТО кодификационог система у Министарству одбране и Војсци Србије започет је 2010. године а завршен је у мају 2013. године тестирањем оспособљености Националног кодификационог бироа Србије. Република Србија је постала десета не-НАТО земља која врши самостално послове кодификације за средства произведена на својој територији.

Кодификација је посебно важна за унапређење логистичке подршке у свим мисијама Војске Србије, обезбеђењем неопходних података за управљање животним веком наоружања и војне опреме. Истовремено кодификација је нужан услов за увоз али и извоз производа домаће индустрије у оквиру војно-техничке сарадње са другим државама. Како кодификациони систем данас обухвата скоро седамдесет земаља, створени су услови да производи Одбрамбене индустрије Србије буду видљиви на светском тржишту чиме ће се олакшати њихова продаја.

 

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

Архива вести

Л и н к о в и

Важнији линкови